Wordt jij ook chauffeur?

Wordt jij ook chauffeur?

18 mei 2020 0 Door Floris

Sommige mensen dromen al van jongs af aan over het besturen van een camion, anderen hebben er juist totaal niets mee. Toch zit hier een grote groep mensen tussen die het wel interessant vinden maar er eigenlijk nooit iets mee doen. Juist voor die groep is het leuk om te weten wat voor soort camions er zijn en vooral wat voor soort chauffeur zij misschien wel kunnen worden. Daarom lees je in deze blog welke soorten chauffeurs er zijn. Ga je dus een camion kopen, dan weet je precies waar je op moet letten.

Het vervoer

Als eerst beginnen we met het vervoer. Er zijn verschillende soorten goederen diechauffeurs vervoeren, waarbij er een aantal soorten het meest voorkomend zijn. Waarschijnlijk denk je bij een camion als eerst aan het vervoer van winkel- en horeca distributie omdat je deze doorgaans het meest tegenkomt op de snelweg. Toch zijn er ook veel andere soorten, zoals gevaarlijke stoffen, zand en grondstoffen, bloemen en planten en internationale transport. Als chauffeur ben je je natuurlijk altijd goed bewust van het type goederen dat je vervoert.

Het rijbewijs

Om een camion te mogen besturen heb je hier een rijbewijs voor nodig. Voor een camion zonder aanhanger heb je rijbewijs C nodig. Voor een camion met aanhanger heb je een andere nodig, namelijk CE. Het is vanzelfsprekend dat je eerst rijbewijs C moet hebben voordat je CE mag halen. Daarnaast heb je nog een code, Code95, die op je rijbewijs verplicht is voor alle beroepschauffeurs binnen de EU. Elke vijf jaar moet je deze code verlengen door nascholing.

Soorten chauffeurs

Allereerst ben je als chauffeur verantwoordelijk voor het besturen van een trekker met oplegger of vaste combinatie van vrachtauto en aanhangwagen. Gemiddeld krijg je tussen de 13 en 14 euro per uur voor deze functie. Als LZV chauffeur bestuur je een standaard voertuig dat ook langer en zwaarder mag zijn. Hiervoor dien je een LZV certificaat te behalen en minimaal vijf jaar in bezit te zijn van rijbewijs CE. Het gemiddelde salaris is hiervoor €15,50. Ook kun je kipper chauffeur worden. Hierbij bestuur je een camion met laadbak die gekanteld kan worden. Je kunt hiermee materialen laden en transporteren zoals asfalt, grind en zand. Meestal werken zij bij bouwbedrijven en grondstoffenleveranciers. Als bakwagen chauffeur bestuur je een wat lichter voertuig, de kleinere camions, bijvoorbeeld een verhuiswagen. Tot slot ben je als tankwagen chauffeur verantwoordelijk voor transport van vloeistoffen en gassen. Dit vervoer is sterk gereguleerd en mag dan ook niet zomaar door iedereen worden uitgevoerd. Chauffeurs hebben hiervoor een CE rijbewijs te hebben en een ADR certificaat.