De irritaties van een plantenliefhebber

De irritaties van een plantenliefhebber

31 juli 2021 0 Door Floris

Degenen die groot fan zijn van het vele groen in de huiskamer, zullen ongetwijfeld ook vaak kampen met vervelende beestjes. In dit blog bespreken we de veelvoorkomende irritaties van de plantenfanaat en hoe deze het best voorkomen kunnen worden.

Rouwvliegjes

Deze worden ook wel Maartse vliegen genoemd en komen vooral veel voor in het begin van de lente. Hoewel deze beestjes de mens niet bijten of prikken, kunnen ze wel nadelig zijn voor onder andere grasplanten. Dit doen ze in de fase waarin de rouwvlieg nog een larf is. Hij voedt zich dan met dode materie of met de wortelhals.

Nu we weten dat ze een gevaar vormen voor planten, kunnen we kijken naar een oplossing. Hoe kan je rouwvliegjes bestrijden? Hierover hebben experts gelukkig nagedacht en iets voor bedacht om de larven te verdelgen, namelijk aaltjes. Een aaltje is een parasiet die in de larf van de rouwvlieg zit, waardoor deze langzamerhand uit zullen sterven. Gebruik deze aaltjes tegen rouwvliegjes en binnen enkele dagen merk je al resultaat.

Bladluis

Een veel voorkomend soort ongedierte is de bladluis. Ondanks hun kleine omvang kunnen ze grote schade aanrichten aan de planten. Gelukkig zijn er meerdere manieren om bladluis relatief makkelijk te verdelgen.

Zo kan de bladluis heel slecht tegen sterke geuren. Daarom is het misschien een wijs besluit om de lavendelplant dicht naast de besmette plant te zetten. Hierdoor zijn ze binnen no time met de noorderzon vertrokken.

Een andere methode is het maken van een eigen middeltje. Dit kan je doen met groene zeep en water, heel gemakkelijk dus. Meng één liter water met één eetlepel zeep en voilà, je hebt je eigen bestrijdingsmiddel gemaakt. DIt is ook een stuk minder bijtend dan veel producten uit de winkel.

Fruitvliegjes

Misschien wel de grootste irritatiefactor in elk Belgisch huishouden: fruitvliegjes. Je laat één banaan liggen en het huis zit er vol mee. Tot overmaat van ramp zijn ze dan ook nog eens amper te vangen. Deze kleine jongens zijn echter goed te voorkomen. Niet alleen op overrijp fruit komen ze af, ook planten met dorre of rotte bladeren vinden ze heerlijk. En ook tuinaarde met voeding of mest is een magneet voor fruitvliegjes. Zorg er dus voor dat je dit vermijdt, want voorkomen is beter dan genezen.

Het mag misschien gezellig lijken, met zoveel in één huis, maar de planten zijn er minder blij mee. Hopelijk zullen deze verdelgende tips helpen om het hele huis beestjesvrij te krijgen. Zo blijven alle planten gezond en zullen ze anderen ook niet aansteken.